Joskus parempi suunnittelu edellyttää todellista venymistä. Tätä tarvittiin Auratumin vanhaan tennishallikiinteistöön rakennuttamien uniikkien arvokotien suunnittelussa, johon Optiplan tuli apuun urakan ollessa jo vauhdissa.

Elokuussa 2019 valmistuneen Tähtitornin Flygelin muutos tennishallista yhdeksän yksilöllisen arvoasunnon asuinrakennukseksi haastoi niin suunnittelijat kuin urakoitsijat.

– Korkean hintaluokan huoneistoissa jokainen yksityiskohta on viimeisenpäälle laadukas ja asumisviihtyvyys huipputasoa. Ylimmän kerroksen asunnoissa on lasikatot ja suuressa osassa huoneista korkeus yltää jopa 6,5 metriin, rakennustyön valvojana Optiplanilta kohteessa toiminut Pertti Santala kuvaa.

Optiplan tuli mukaan suunnitteluun ja valvomaan kohdetta, kun työmaa oli jo aloitettu, rakenteita purettu ja pohjatyöt käynnissä. Vaativan kohteen LVI- ja automaatiosuunnittelu edellytti vahvaa ammattitaitoa ja kokemusta sekä tiukkaa paneutumista ja paineensietokykyä, jotta ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytystekniikka saatiin mahtumaan rakenteisiin ja vastaamaan tilaajan tarpeita.

Oikeat olosuhteet kattoikkunallisiin huoneistoihin

LVI-suunnittelua haastoivat erityisesti poikkeuksellisen korkeat tilat isoine kattoikkunapintoineen, suuret asuntokohtaiset spa-osastot sekä tiukat desibelivaatimukset yhdistettynä hyvin pieniin talotekniikan tilavarauksiin.

– Avarassa huonekonseptissa talotekniikan sijoittelu rakenteiden sisään niin, että toiminnallisuus ei kärsi oli erittäin haastavaa. Myös ilman liikkumisen varmistaminen ja lämpötilajakauman pitäminen tasaisena tällaisessa tilassa, vaatii jäähdytykseen, lämmitykseen ja ilmanvaihtoon erityisratkaisuja ja -osaamista, LVIA-suunnittelun projektipäällikkönä kohteessa toiminut Annika Kraft toteaa.

– Suunnittelutiimi teki kyllä hienon työn toteuttaessaan tarvittavat ratkaisut valmiiksi suunniteltuun projektiin, Santala kiittää.

Oman lisämausteensa suunnitteluun toi vielä rakennuksen osittaiseen suojeluun liittyneet rajoitteet, mikä vaati säästämään osan vanhoista rakenteista sekä säilyttämään julkisivun entisellään.

Optiplanin moniammatillisen suunnittelijajoukon ja säntillisen prosessinhallinnan avustuksella suunnittelu saatiin ajoissa maaliin ja asunnot valmistuivat ajallaan. Näyttävä kohde on saanut kiitosta uusilta asukkailtaan, jotka saivat mahdollisuuden myös räätälöidä asuntojaan mieleisekseen.

Jutun kuva: kiitos Auratum

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog