Arkkitehtonisesti arvokkaassa Linnateatterissa elämyksistä nautitaan esteettömästi kaikilla aisteilla. Elokuvateatterina aikaisemmin toimineesta Domino-salista syntyi henkeäsalpaavan upea ravintolateatteri.

– Salissa oli alustava teatteri-infra jo olemassa Turun kaupunginteatterin käytettyä sitä väistötilana teatterirakennuksensa saneerauksen aikana. Linnateatteri halusi kuitenkin luoda tilasta ainutlaatuisen niin, että jo itse tila olisi elämys, kertoo uudistetun teatterin arkkitehtisuunnittelusta vastannut Kimmo Köpilä.

Köpilä ja Linnateatterin avainhenkilöt, toimitusjohtaja Mikko Granström ja hallituksen puheenjohtaja Maija Palonheimo poimivat ideoita muun muassa Oulun ravintolateatteri Riosta.

– Ravintolateatterissa ruoka ja juoma on osa elämystä. Siksi koko 500 ihmisen nouseva sali muutettiin anniskelualueeksi. Vanhat istuimet poistettiin ja kalustus suunniteltiin niin, että jokaisella vieraalla on anniskelulain mukaisesti pöytätilaa kätevästi saatavilla, Köpilä kertoo.

Esteetöntä joustavuutta

Sali on jaettu kahteen osaan. Puoliväliin saakka tasaisesti nouseva, kolmitasoinen permanto on ainutlaatuinen. Kaikille kolmelle tasolle on esteetön luiska ja niillä olevia irtopöytiä voi liikutella eri tilanteiden mukaan.

– Siellä voi vaikka tanssia tai järjestää liikuntarajoitteisille isojakin tapahtumia. Nousevan lattian ansiosta estradille on esteetön näkymä.

Teatteriravintolaan kuuluvat olennaisesti myös perinteisempi katsomo, baaritiski ja aitiot, joissa on myös huomioitu teatterielämyksen kokonaisvaltaisuus.

– Esimerkiksi baaritiski tehtiin loveamalla kaareva akustinen takaseinä. Ääni kulkee sinne erityisen hienosti.

Arvokasta ympäristöä kunnioittaen

Alvar Aallon Maalaistentaloon yhdistyviä tiloja käsiteltiin Köpilän mukaan silkkihansikkain ja vanhaa kunnioittaen. Esimerkiksi alkuperäinen lämpiö säilytettiin ennallaan.

– Meiltä oli mukana arkkitehtisuunnittelun lisäksi LVIS- ja rakennesuunnittelutiimit. Kaikessa suunnittelussa kunnioitettiin vanhaa, sillä Domino-salin haluttiin näyttävän omalta itseltään ja oman ikäiseltään.

Jatkosuunnitelmissa on toteuttaa vanhan elokuvateatterin projektorihuoneeseen vuokrattavat aitiotilat.

– Saimme suunnitelman onnistumisesta asiakkaalta lähes täydet pisteet, 9/10. Olemmekin tehneet Linnateatterin avainhenkilöiden kanssa jo seuraavaa inspiroivaa teatterihanketta Ruissalon Tapahtumatelakalle: vanhasta venesuulista kuoriutuvaan kesäteatteriin pääsee vaikka vesibussilla.

Jutun kuvat: Arto Arvilahti

PS. Tiesitkö, että meillä on kunnia olla mukana 15 muun suomalaisen arkkitehtitoimiston kanssa syyskuussa 2020 avautuvassa Katsaus-näyttelyssä?