Munkkiniemen Koneen saneeraus pääkonttorista laadukkaiksi asunnoiksi on Optiplanin LVIS-, energia- ja automaatio-osaamisen taidonnäyte.

– Lähdimme tilaajan toiveen mukaisesti suunnittelemaan talosta viimeisen päälle laadukasta. Käyttöön otettiin paljon vielä asuintaloissa harvinaista tekniikkaa, kuvaa Optiplanin LVI-suunnittelun ryhmäpäällikkö Jussi-Pekka Huttunen.

Yksi laatukokemukseen merkittävästi vaikuttava seikka oli jäähdytysjärjestelmä, johon oli välttämätöntä panostaa isojen ikkunapintojen vuoksi. Kaukolämpöverkossa olevaan rakennukseen valittiin siihen täysin integroitavissa oleva jäähdytysjärjestelmä.

– Huoneistojen viilennyksessä on käytetty perinteisen tuloilman viilennyksen lisäksi kattojäähdytystä, jossa jäähdytysputkisto on asennettu asunnon alakattorakenteeseen. Ratkaisussa jäähdytys tuotetaan säteilemällä, jolloin huoneiston viilennys onnistuu äänettömästi ja vedottomasti, Huttunen kuvaa.

Ylimääräisen lämmön asunnoista talteen keräävä ja lauhde-energian takaisin kaukolämpöverkkoon syöttävä CHC-järjestelmä parantaa myös kiinteistön energiatehokkuutta.

Täydellinen muodonmuutos

Uusimman tekniikan tuominen vanhoihin rakenteisiin tarkoittaa kasvavaa määrää seinien, lattioiden ja kattojen taakse vedettäviä putkia ja johtoja, joiden reititykset on sovitettava vanhoihin rakenteisiin ja saatava pelaamaan yhteen. Suunnittelijoiden yhteistyö olikin avainasemassa muun muassa valaisinten sijoittelun ja kattoon tuodun jäähdytysputkiston yhteensovittamisessa.

– Tässä tapauksessa käyttötarkoituksen muutos asuinkerrostaloksi tarkoitti täydellistä muodonmuutosta kantavista rakenteista eteenpäin. Mietimme yhdessä arkkitehtisuunnittelun kanssa, miten ratkaisut saadaan toimiviksi myös visuaalisesti. Esimerkiksi tarkastusluukut on sijoiteltu huomaamattomasti ja tekniikan sijoittelussa panostettu asuntojen huonekorkeuteen.

Myös sähkötekniikan osalta laatu- ja varustelutaso on keskivertoa korkeampaa.

– Suurten ikkunapintojen vuoksi lattiarasioilla toteutettavassa sähkönjakelussa oli määriteltävä tarkasti rakennesuunnittelijan kanssa, mihin kohtiin vanhoja rakenteita voi puhkoa reittejä, kertoo Optiplanin sähkösuunnittelun hankekehityspäällikkö Timo Iltanen.

Asumisen luksusta

Sähkösuunnittelun osalta kohteessa kiinnitettiin erityistä huomiota laatutasoon vaikuttaviin valaistuksen ohjauksen ratkaisuihin. Valaistusta voikin säätää kaikissa asuinhuoneissa, ja suurten ikkunapintojen suojaksi vetää moottoroidut verhot.

– Asiakkaiden erityistoiveista pääsimme suunnittelemaan asuntoihin myös kosketinkisko- ja epäsuoria valaistusratkaisuja, kustomoituja keittiösaarekkeita sekä kotiteatterikaapelointeja, Iltanen jatkaa.
Panostukset kannattivat, sillä lopputulos on upea. Saneerauksen yhteydessä vanhan pääkonttorikiinteistön kylkeen rakennettiin myös Town House uudisrakennus, jossa on 11 laadukasta rivitaloasuntoa sekä maanalainen parkkihalli.

– Tällaisissa hankkeissa on hienoa olla mukana, sillä ne vievät koko alaa eteenpäin, summaa Huttunen.

Jutun kuvat: Auratum

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog