Kun historiallinen, julkisivultaan ja osin sisätiloiltaankin suojeltu radiotalo muuntuu korkean profiilin asuinrakennukseksi, talotekniikkasuunnittelussa tarvitaan vankkaa asiantuntemusta. Yleisradion entisessä toimitalossa Töölössä rakennuttajan ja ostajien uniikit toiveet on toteutettu 60-luvun henkeä kunnioittaen ja yhteisöllisyyttä vahvistaen.

Auratum Asuntojen Töölön Kesäkadun hankkeessa on tähdätty ylellisyyteen: ostajien muutostoiveet ovat ulottuneet erikoisvalaistuksista langattomiin audiojärjestelmiin ja porealtaisiin.

Erityislaatuiset ratkaisut ja nykyaikainen tekniikka on pitänyt tuoda olemassa olevan rakennuksen runkoon. Optiplanin LVISA-tiimi onkin päässyt venymään parhaimpaansa.

– Uudisrakentamisena toteutettavassa ylimmässä kerroksessa vain luovuus on ollut rajana, mutta muuten ajantasainen talotekniikka on tuotu tiloihin rakennuksen omaleimaisuus mielessä pitäen, kertoo projektipäällikkö ja vastaava sähkösuunnittelija Timo Iltanen.

Rakennuttaja Auratum Asunnot Helsingille kohde on ainutkertainen.

– Kohteen vaativuudesta huolimatta tavoitteemme on tehdä siitä Suomen hienoin asuinkohde, kertoo Auratum Asuntojen rakennuttajajohtaja Janne Hietala.

Tavoitteeseen pyritään talotekniikan, materiaalivalintojen ja varustelutason lisäksi yhteisöllisyyttä tukevilla ratkaisuilla. Hietalan mukaan asuntojen ostajat eivät osta vain huoneistoa vaan mahdollisuuksia entistä laadukkaampaan arkeen.

– Yhteisöllisyydelle on hyvät edellytykset kohteessa, jonne asukkaat muuttavat samaan aikaan.

Sitä tukemaan on suunniteltu tasokkaita yhteistiloja, joihin lukeutuvat esimerkiksi kuntosali, viherseinillä ja takoilla varustellut aulat sekä spa-osastot kylmäaltaineen ja elämyssuihkuineen.

Suojellussa kohteessa vakioratkaisuja ei ole

Omat reunaehtonsa suunnitteluun on tuonut se, että julkisivun lisäksi osa sisätiloista on suojeltu.

Esimerkiksi yleisten tilojen valaistus on pitänyt päivittää nykyaikaan ilman että design-valaisimien uniikkia ulkonäköä on muutettu.

– Historiallisen kohteen valaistusmallinnuksessa tulee äkkiä vastaan asioita, joita nykyohjelmistot eivät tunnista. Silloin punnitaan suunnittelijan kokemus ja näkemys, Iltanen kertoo.

Kohteessa uusitaan kaikki talotekniikka, ja hanke kestää yhteensä viisi vuotta. Vuonna 2022 päättyvä työ vaatii aikaa poikkeavien ratkaisujen ja tiiviin viranomaisyhteistyön vuoksi.

– Päätöksiä ei voi tehdä tutun kaavan mukaan, vaan valintojen vaikutusta toisiinsa on punnittava tarkasti. Uskon, että sujuva yhteistyö eri alojen suunnittelijoiden välillä on yksi syy siihen, että hanke on edennyt hyvin.

Janne Hietalan mukaan vuosi sitten alkanut asuntojen myynti on kovassa vauhdissa: peräti 60 prosenttia asunnoista on myyty jo nyt. Vapaina oleviin asuntoihin pääsee tutustumaan helpoimmin hankkeen verkkosivuilla osoitteessa toolonkesakatu.fi.

Jutun pääkuva & kuva spa-osastosta: Kiitos Auratum
Kuva valaisimista: Kiitos Puroplan