Optiplanin arkkitehtien riveihin hiljattain liittynyt Tiina Toratti tuo mukanaan kovan luokan osaamista siitä, miten suunnitellaan aikaa kestäviä ja tarpeiden mukaan muuntuvia tiloja.

– Kun tilaajan visio ja tilan käyttäjien tarpeet ja toiveet nivotaan yhteen, voidaan suunnitella tiloja, jotka vastaavat sekä tämän hetken että tulevaisuuden vaatimuksiin. Suunnittelijapiireissä puhutaan käyttäjäsuunnittelusta. Ideana on kuunnella käyttäjien toiveita suunnitteluratkaisuja tehtäessä, Toratti kertoo.

Toratilla on portfoliossaan vaativia käyttäjäsuunnittelun projekteja. Näihin lukeutuvat esimerkiksi kauppakeskushankkeet Mall of Triplassa, Isossa Omenassa ja Itiksessä.

Muunneltavuus suunnittelun kulmakivenä

Rakennetun ympäristön muutos on niin nopeaa, että tulevaisuuden tarpeiden ennakointia ei enää voi unohtaa suunnittelussa.

Muunneltavuus on tämän päivän ja tulevaisuuden sana.

Tiina Toratti, arkkitehti

 

 

 

– Jokainen huomaa muutoksen vaikkapa muistelemalla, millaisia kauppakeskukset olivat kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi Isosta Omenasta on sukeutunut todellinen elämyskeskus, jossa on satoja liiketiloja elokuvateattereista ravintoloihin ja liikuntapuistoihin.

Muunneltavuus onkin Toratin mukaan tämän päivän ja tulevaisuuden sana.

– Esimerkiksi toimitilojen pitäisi joustavasti muuntautua vuokralaisten liiketoiminnan mukana tai vuokralaisten vaihtuessa.

Aikaa ja käyttötapojen muuttumista kestäviä tiloja suunnitellessa tarvitaan rautaisia vuorovaikutustaitoja ja arkkitehdilta halua toimia ennen kaikkea mahdollistajana.

– Olen saanut kiittävää palautetta siitä, että kuuntelen ja pyrin ottamaan eri näkökulmat huomioon. Ajattelen niin, että käyttäjät ovat toimintansa parhaita asiantuntijoita. Minun tehtäväni on auttaa heitä ajattelemaan paitsi tätä hetkeä myös tulevaisuutta ja sen kautta suunnitella heille parhaiten sopivia tiloja.

Tee yhteistyötä, niin onnistut

Optiplan Arkkitehtien suunnittelujohtaja Juha Vihma ja Tiinan esimies, ryhmäpäällikkö Katariina Kosonen toivottavat tiimiläisensä lämpimästi tervetulleeksi.

– Tiinan osaamisen ansiosta pystymme palvelemaan tilaajiamme vaativissa monikäyttäjähankkeissa vieläkin monipuolisemmin, sanoo Vihma.

Kosonen kiittelee tiiminsä tuoretta vahvistusta myös siitä, että tämä haastaa työkavereitaan ratkomaan pulmia yhdessä.

Toratti onkin innoissaan päästessään työyhteisöön, jossa on edustettuna kaikki suunnittelualat ja tasa-arvoinen, toista arvostava kulttuuri.

– Paremman suunnittelun salaisuus on yhteistyö. Optiplanilla on tähän loistavat edellytykset. Täällä eri alojen suunnittelijat törmäytetään toisiinsa jatkuvasti.

Kiinnostuitko?

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog