Kun maailman johtava elektroniikkakomponenttien valmistaja lisää tuotantokapasiteettiaan rakentamalla kokonaisalaltaan 16 000 neliön tehdaslaajennuksen, on kyseessä projekti, jossa perussuunnittelu ei riitä. Optiplanin rakennesuunnittelija Jarno Pausio ja arkkitehti Jouni Mäkinen pääsivät suunnittelemaan tällaista aivan alkumetreiltä lähtien.

– Murata Electronicsin tehdasalueella Vantaalla oli jo ennestään tuotanto-, tuotekehitys- ja toimistotilaa noin 33 000 neliötä, eli kyseessä on yksi Suomen suurimmista puhdastiloista. Laajan olemassa olevan rakennuskannan lisäksi suunnitteluun toivat omat mausteensa alueen rajallinen koko sekä uusien maa-alueiden hankinnan myötä syntyneet kaavoitus- tontittamis- ja asemakaavatarpeet, kertoo Mäkinen.

Alueella työskentelee noin 1000 ihmistä, joten ihmis- ja tavaravirtojen suunnittelu reilun vuoden kestävän rakennushankkeen ajaksi ja käyttöönoton jälkeiselle ajalle oli arkkitehtisuunnittelun keskiössä.

– Sillä, miten paljon ihmiset kuluttavat aikaa siirtyessään tilasta toiseen tai suorittaessaan erilaisia tehtäviä, on valtava merkitys pitkällä tähtäimellä. Tästä syystä kaikki tilat on suunniteltu yhdistettäväksi toisiinsa siten, että ne tukevat työnkulkua. Kemikaalien- ja kaasujenkuljetusputkistot on sijoitettu optimaalisesti ja tekniset tilat ja puhdastiloille olennainen ilman suodatusjärjestelmä on yläkerrassa. Logistiikka ja varastotilat sijaitsevat alimmassa kerroksessa, Mäkinen kuvaa.

Nollatoleranssi tärinälle

Tiloissa valmistetaan MEMS antureita, joita käytetään esimerkiksi itseohjautuvissa autoissa ja sydämentahdistimissa. Kyseessä onkin yksi Suomen suurimmista puhdastiloista. Pausion mukaan Murata asetti tuotantotilalle harvinaisen vaativat värähtelemättömyyskriteerit.

– Rakennesuunnittelijalle tällainen projekti on kuin unelma; saa todella tehdä jotakin ainutlaatuista. Rakenteille sallittu värähtely on vain mikrometriluokassa. Näillä vaatimuksilla Murata varautuu tulevaisuuden tarpeisiin; kukaan ei vielä osaa ennustaa, millaisin laitteistoin antureita tulevaisuudessa valmistetaan. Mutta varmaa on, etteivät laitteistojen asettamat vaatimukset ympäristölle ainakaan pienene.
Onneksi Optiplanilla on monien suunnittelualojen osaajia remmissä ja käytössä alan uusimmat ratkaisut.

– Akustikko Henri Penttinen Akukon Oy:stä oli tärkeässä roolissa, kun tutkimme rakenteita ja mietimme ratkaisuja värähtelyn vaimentamiseen. Yhdessä innovoimme teknisiä ratkaisuja, joilla värähtely saadaan rungosta pois. Laskimme teräsrakenteen ominaistaajuudet tietokoneanalyysillä ja pystyimme sitä kautta luomaan rakenteen, jolla värähtely ei kulje eteenpäin.

Suunnitteluvaihe päättyi heinäkuussa 2018 ja nyt rakennustyöt ovat päässeet alkuun. Pausio ja Mäkinen seuraavat mielenkiinnolla sitä, miten rakentaminen edistyy.

Faktoja tehdaslaajennuksesta

  • Japanilaisen Murata-konsernin suomalaisyhtiön Murata Electronicsin tehdaslaajennuksen Laajennuksen on määrä valmistua joulukuussa 2019.
  • Suunnittelutyö ajoittui vuosille 2017 ja 2018 puoliväliin.
  • Uuden tehtaan kokonaisala on noin 16 000 neliötä ja kerrosala noin 9000 neliötä.

Lähteenä käytetty: Muratan tiedote

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog