Tampereen uusi maamerkki, tornikerrostalo Luminary, tarjoaa asukkailleen luksusta arkeen. 21 kerrosta laatuasumista asettaa talotekniikalle erityisiä vaatimuksia.

Luminary on yksi Suomen korkeimmista asuinrakennuksista. Optiplanin tiimi sai korkean rakentamisen suunnitteluosaamisensa ansiosta kunnian suunnitella talotekniikan Skanskan rakennuttamaan kohteeseen.

– Korkeissa rakennuksissa talotekniikan suunnittelua haastaa erityisesti hormi-ilmiö, joka aiheuttaa alimpiin kerroksiin alipainetta ja ylimpiin kerroksiin ylipainetta. Perinteiset suunnitteluratkaisut eivät korkealla toimi, joten tarvittiin uutta näkökulmaa, Optiplanin Tampereen seudun aluepäällikkö Pekka Pessi sanoo.

Lisäksi tornitaloissa materiaalit, järjestelmät ja komponentit ovat tavallista kovemman paineen alla, joten ne tulee valita huolella. Myös vesi pitää saada johdettua oikealla paineella kaikkiin kerroksiin.

Ratkaisut asukkaiden mieleen

Korkean rakentamisen vaativampi toteutus näkyy usein myös kustannuksissa. Korkeampi neliöhinta pitää Pessin mukaan kyetä konkretisoimaan asunnon tulevalle ostajalle erityisenä arvona.

– Talotekniikan osalta tämä toteutuu Luminaryssa muun muassa arkeen luksusta tuovien, huoneistokohtaisten sähkö- ja vesimittareiden sekä ilmanvaihdon ja viilennyksen kautta. Asukkaat voivat seurata omaa kulutustaan sekä säätää lämpötiloja mieleisekseen. Myös kaikkiin kalusteisiin on haettu kestäviä ja laadukkaita ratkaisuja, Pessi listaa.

Isossa 188 asunnon taloyhtiössä huoneistokohtainen mittaus edellytti myös useamman mittauskeskuksen järjestelmää, jossa yhden keskuksen sijaan sähkökeskuksia on useita eri kerroksissa.

Sekä asukkaat että rakennuttaja Skanska ovat olleet tyytyväisiä ratkaisuihin, mikä on näkynyt myös kiinnostuksessa Luminarya kohtaan: helmikuussa valmistuneesta talosta oli toukokuussa myynnissä enää muutama maisemakoti.

Jutun kuvat: Tietoa Finland Oy

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog