Kun monta kertaa saneeratussa arvotalossa toimistoista tehdään ravintola, LVI-suunnittelijat pääsevät pistämään parastaan. Helsinkiläinen Ravintola Laava on teemahuoneineen elämys.

Optiplanin LVI-suunnittelijat tarttuivat innolla haasteeseen muuttaa 1900-luvun alussa rakennetun Navigator-talon katutason toimisto kunnianhimoisen menun tarjoavaksi elämysravintolaksi.

– Ravintolatasoisten ilmanvaihtokanavien sovittaminen alun perin asumiskäyttöön tehdyn, julkisivun ja porraskäytävän osalta suojellun talon holviseinien väliin ei ollut aivan yksinkertaista. Rakennuttaja Auratum luotti haasteen meille, koska tunsimme kohteen entuudestaan, Optiplanin talotekniikan ryhmäpäällikkö Eero Nieminen sanoo.

Höyrylaivayhtiön majoitustilaksi rakennettu talo oli 1990-luvulla muutettu toimistoksi, mutta 2008 osa kerroksista palautettiin takaisin asumiskäyttöön. Optiplan teki tuolloin saneerauksen LVI-, rakenne- ja sähkösuunnitelmat.

Ravintolalle oma ilmanvaihtojärjestelmä

Aiemmissa ilmanvaihtokoneissa riitti edelleen kapasiteettia, mutta ravintolatoiminnan edellyttämät ilmamäärät vaativat kanavien laajentamista ja ravintolan ilmamassojen eriyttämistä muun talon ilmanvaihdosta.

– Ravintola on auki iltamyöhään, keittiössä lämpötila nousee ja rasva käryää. Toimistot ovat puolestaan tyhjiä iltaisin ja asunnot taas päivällä. Jotta ilma vaihtuu toivotulla tavalla, järjestelmä piti sovittaa tilojen uuteen käyttöön.

Koska suojellussa talossa IV-koneita ei voinut viedä katolle eikä uusia ravintolalle varattavia tulo- ja poistokanavia kuljettaa ylempien kerrosten asuntojen läpi, ilma piti kierrättää mutkan kautta. Tätä varten pihaan rakennettiin aiemman teräsrakenteisen kanavan tilalle uusien tarpeiden mukainen, erillinen terästorni raittiin ilman sisäänotolle ja poistoilman puhallukselle.

– Hyvällä yhteistyöllä omistajan, urakoitsijan ja ravintoloitsijan kanssa löysimme lopulta toimivat ratkaisut. Omistaja sopi ravintoloitsijan kanssa vielä käyttöasteet keittiön laitteille, jotta kapasiteetti varmasti riittää ja ilma säilyy hyvänä myös siellä, Nieminen summaa.

Jutun kuvat: Kiitos Ravintola Laava

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog