Suojeltu Taivallahden kasarmialue heräsi pitkän tyhjilläolon jälkeen arvoiseensa loistoon, kun se saneerattiin moderniksi palvelujen keskukseksi. Yhteistyö oli avain ratkaisuihin, jotka ovat osoittautuneet sekä rakennuttajan että kaupungin odotusten mukaisiksi.

– Kortteli on kulttuurihistoriallisesti uniikki, ja se sijaitsee keskeisellä paikalla. Siksi näimme siinä mahdollisuuksia omistajille ja vuokralaisille, vaikka korjaustarpeet olivat isoja, sanoo rakennuttajajohtaja Janne Hietala kohteen rakennuttaja Auratum Asunnot Oy:stä.

1930-luvulla Helsingin Taka-Töölöön valmistunut, Puolustusvoimien Autokomppanian käytössä ollut kasarmialue ehti olla yli 10 vuotta tyhjillään, kunnes vuosina 2015–2017 se saneerattiin täysin historiallista arvoa kunnioittaen. Muutos tehtiin kahtena laajana konversiohankkeena, joissa rapistumaan päässeet rakennukset saivat uudet käyttötarkoitukset.

Toimivaan lopputulokseen päästiin rakennuttajan, omistajien, suunnittelijoiden ja viranomaisten yhteispelillä.

– Tällaisissa laajuudeltaan ja kestoltaan mittavissa konversiohankkeissa onnistutaan avoimella ja aktiivisella neuvottelulla. Kaikkien näkemystä tarvitaan, jotta ratkaisut soveltuvat suunniteltuihin käyttötarkoituksiin ja vastaavat rakennusmääräyksiin mutta samalla ylläpitävät historiallista arvoa, kertoo valvojana toiminut Jukka Putkinen Optiplanilta.

Alueen palvelutuotanto nousuun

Kasarmirakennuksessa on nyt hoivakoti, liiketiloja, seurakunnan tiloja ja ravintola. Autopataljoonan halli toimii Töölön suurimpana päivittäistavarakauppana, ja korjauspajarakennukseen suunniteltiin korkealaatuisia loft-asuntoja, joissa on näyttävät ruutuikkunat ja omat pihat.

Valvonnan lisäksi Optiplan vastasi kohteen talotekniikkasuunnittelusta.

– Nykyaikainen tekniikka piti sovittaa vanhaan runkoon LVI-järjestelmistä valaistuksen ohjaukseen ja hoivakodin turvajärjestelmiin. Suunnittelijat saivat laittaa kaiken kokemuksensa peliin, kun suojelluissa osissa talotekniikka piti saada näkymättömiin, kertoo vastaava sähkösuunnittelija Timo Iltanen.

Janne Hietala pitää yhtenä onnistumisen avaimena sitä, että uudet käyttötarkoitukset saatiin sovitettua vanhaan tehokkaasti. Kauppa sijoitettiin avaraan, kuorma-autohallina toimineeseen tilaan, ja varusmiestupien väliset käytävät saatiin hyötykäyttöön hoivakodin oleskelutiloina.

Autohalli puolestaan saatiin laajennettua nykyaikaiseksi pysäköintihalliksi maanalaisella uudisosalla, ja kasarmirakennuksen ullakkokerroksen hämärät vierastuvat muuntuivat valoisiksi hoiva-asunnoiksi kattoterassien myötä.

– Korttelin palvelut ovat tuottaneet odotusten mukaan ja lisänneet lähialueiden elinvoimaisuutta. Kasarmi toimii uudessa tehtävässään erinomaisesti.

Mahdollistajana aito yhteistyö alusta saakka

Taivallahden kasarmi on muiden kasarmien tapaan suojeltu alue, jonka Museovirasto on listannut valtakunnallisesti rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.

Hankkeessa haettiinkin alusta saakka yhteisymmärrystä myös suojeluviranomaisten kanssa. Tavoitteena oli hakea 30-lukua henkiviä klassisia ratkaisuja, joissa yksityiskohdilla on merkitystä ennen kaikkea osana kokonaisuutta.

– Täydellisiä replikoita ei aina ollut mahdollista suunnitellakaan, kun alkuperäiset mallit olivat tuhoutuneet. Esimerkiksi pihan riippuvaijerivalaistus on luova, suojelumääräyksiä kunnioittava ratkaisu, johon päädyttiin suunnittelijoiden ja viranomaisten yhteisen pohdinnan tuloksena, Iltanen kertoo.

– Olen ollut mukana useissa suojeltujen kiinteistöjen konversiohankkeissa, ja kokemukseni on, että kaikilla osapuolilla on lopulta yhteiset intressit: tärkeintä on saada rakennukset arvoiseensa käyttöön, Hietala summaa.

 

Tutustu myös: