Koko Konalan Vuorikummun alue sai uutta, modernimpaa ilmettä tyylikkään As Oy Helsingin Vuorikummun Hetan valmistuttua 60-lukulaisten kerrostalojen kainaloon. Optiplan vastasi hankkeen kokonaissuunnittelusta aina kaavamuutoksen viitesuunnitelmista arkkitehti- ja erikoissuunnitteluun.

Kun perinteiselle kerrostaloalueelle, aivan toisten yhtiöiden kylkeen rakennetaan moderni kahden talon yhtiö, suunnittelu on ennen kaikkea vanhan ja uuden yhteensovittamista. Tämä korostui Optiplanin Bonavalle Konalaan suunnittelemassa, elokuussa 2018 valmistuneessa Helsingin Vuorikummun Hetassa.

– Heta rakennettiin naapuritaloyhtiöiden omista piha-alueistaan lohkomalle uudelle tontille. Uuden talon avulla yhtiöt rahoittavat putki- ja julkisivuremonttejaan, kertoo Optiplanilla Hetan pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastannut Anne Viisteensaari.

Uudet rakennukset sovitettiin olemassa olevaan ympäristöön, mutta mukaan tuotiin myös moderneja ratkaisuja.

– Uusien talojen parvekkeiden umpinaiset etureunat kunnioittavat naapuritalojen tyyliä. Ylimpien kerrosten teräsrakenteiset ulokkeet tuovat modernia ilmettä ja jäsentävät koko aluetta uudella tavalla.

Koko alueen parhaaksi

Hetan ratkaisuja oli luomassa moniammatillinen tiimi arkkitehteja, rakennesuunnittelijoita sekä lvis- ja energiasuunnittelijoita. Suunnittelu pohjasi Bonavan teettämään, alueen asuntotarpeita kartoittaneeseen tutkimukseen. Esimerkiksi asuntojakauma ja huoneistojen koot mitoitettiin sen mukaisesti yksiöiksi, kaksioiksi ja pieniksi kolmioiksi.

– Asuntojen keskipinta-ala on vain 47,7 m2, sillä seutu on erityisesti pariskuntien ja yksin asuvien suosiossa. Pienten asuntojen vastapainoksi taloissa panostettiin asumisviihtyisyyttä lisääviin ja arkea helpottaviin yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöstä löytyykin asukkaiden yhteinen saunatupa, kaksi isoa ja viihtyisää kattoterassia sekä esimerkiksi huoltotila ja pesupaikka polkupyörille.

Alue kehittyi kokonaisuutena, sillä lisärakentamisen yhteydessä myös tonteistaan osan lohkoneiden naapuritalojen piha-alueet uudistettiin. Kaikkineen taloyhtiöiden tavoitteet toteutuivat upeasti.

– Ensimmäiset asunnot myytiin pian valmistumisen jälkeen. Melkein kaikissa kodeissa on jo uudet asukkaat. Iloitsen myös siitä, että nyt koko katu jäsentyy selkeämmin ja alue on kaikkineen huolitellumpi ja lisärakentamisesta huolimatta edelleen väljä ja vehreä, päättää Viisteensaari.

Jutun kuvat: Kuvatoimisto Kuvio

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog