Tiedon puute ja vanhat tottumukset ovat johtaneet tilanteeseen, jossa miljoonat suomalaiset kärvistelevät kesän kuumuudesta. Asumisterveyden näkökulmasta asuinhuoneen lämpötilan tulisi olla alle 32 °C. Perusterveet kestävät tämän hyvin, mutta esimerkiksi iäkkäämmälle väestölle tämäkin on liikaa.

Asuintalojen suunnittelussa on pitkään vallinnut kirjoittamaton sääntö, jossa asuntojen viilennystä vältellään lähes viimeiseen asti. Optiplanin hankekehitysjohtaja Kimmo Liljeströmin mukaan kulloinkin voimassa olevat määräykset toki täytetään. Määräyksiä paremman asumismukavuuden ja terveyden lisähinta olisi kuitenkin useissa tapauksissa varsin kohtuullinen.

Tekniikan kehittyessä ympäristöystävälliset viilennysratkaisut ovat nykyisin mahdollisia uudistuotannon lisäksi myös vanhoissa kerrostaloissa. Vuosien saatossa olemme Optiplanilla suunnitelleet ja kehittäneet lukuisia erityyppisiä jäähdytys- ja viilennysratkaisuja asuinkerrostaloihin.

Taloyhtiöissä viilennyspäätös on luonnollisesti aina osakkaiden päätös. ”Mikäli taloyhtiön huoneistoissa kärsitään terveydelle haitallisista lämpötiloista, on taloyhtiöllä mielestäni velvollisuus korjata tilanne”, toteaa Kimmo Liljeström. Taloyhtiöissä päätöksentekokäytännön lienevät nykyisin varsin kirjavat. Osassa taloyhtiöitä päätöksiä tehdään enemmistöpäätöksellä kun taas toiset päättävät asiasta yksimielisesti.

Lisätietoa:

Kimmo Liljeström, Hankekehitysjohtaja, Optiplan Oy, puh. 050 325 4639

 

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog