Energiaa säästyy ja miellyttävät olosuhteet pysyvät, kun vain muutamia tunteja päivittäin käytettävän liikuntasalin lämmitys säätyy automaattisesti käytön mukaan. Oulun Luovin erityisoppilaitoksen liikuntahallissa tämä varmistettiin ilmalämmitysjärjestelmällä.

– Lattialämmitys ei useinkaan ehdi reagoida käyttäjien toiveisiin liikuntatunnin tai tapahtuman aikana, jolloin helposti lämmitetään tyhjää hallia varmuuden vuoksi. Ilmalämmityksen etuna on, että sillä lämpötilaa pystyy nostamaan tai laskemaan reaaliaikaisesti, mikä parantaa merkittävästi lämmitysjärjestelmän energiatehokkuutta, LVIS-suunnittelusta vastannut Optiplanin aluepäällikkö Tomi Ahola kuvaa.

Optimaalisten olosuhteiden varmistamiseksi ilman ja lämmön jakautumista laajassa hallitilassa mallinnettiin sekä kesä- että talviolosuhteissa.

– Kohteeseen päädyttiin valitsemaan toimilaitteilla varustetut tuloilmalaitteet, jotta ilma jakautuu tasaisesti vuodenajasta riippumatta. Näin vältytään epätasaisilta ilmanvirtauksilta, jotka esimerkiksi hallissa sulkapalloa pelatessa voisivat vaikuttaa sulan lentoon.

Erityiset tarpeet huomioon suunnittelussa

Hyvän käyttäjäkokemuksen varmistaminen ohjasi vahvasti Lehdon toteuttaman lähes 1 500 m2 hallin suunnittelua. LVIS-suunnittelussa erityisammattioppilaitoksen tilojen erilaisten käyttäjäryhmien tarpeita ennakoitiin muun muassa valaistuksessa ja sähkönjakopisteiden sijoittelussa.

– Säädettävä valaistus mahdollistaa esimerkiksi heikkonäköisten ja näkövammaisten liikkujien erityistarpeisiin vastaamisen. Sähkö- ja tietoliikennekaapeloinnissa huomioitiin mahdolliset salissa pidettävät ylioppilaskirjoitukset ja iltakäyttäjiä ja tapahtumajärjestäjiä ajatelleen varauduttiin av-tekniikan tuomiseen saliin.

Keittiöstä tehtiin muuntojoustava niin, että oppilaitos voi käyttää sitä opetuskeittiönä ja tapahtumissa siellä voidaan pitää kahviota.

Yhden lukuvuoden palvellut liikuntasali on ollut käyttäjien mieleen.

– Pyrimme tekemään tulevaisuuden ratkaisuja niin energiatehokkuuden kuin käyttäjien tarpeiden näkökulmasta ja tässä palautteen mukaan onnistuttiin.

Kiinnostuitko?

  • Kurkkaa YouTube-kanavaltamme tarkemmin, miten energiaoptimointi auttaa energian säästössä ja hiilipäästöjen vähentämisessä
  • Jutun kuva: Kiitos Lehto Group! Tutustu Luovin liikuntahalliin Lehto Groupin sivuilla >>

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog