Tulipalossa tuhoutunut Hyvinkään ABC avattiin syyskuussa 2018 täysin uudistuneena. Optiplanin suunnittelema tummanharmaa asemarakennus erottuu nyt muista ketjun liikenneasemista omanlaisenaan.

Kun S-ryhmä pyysi syksyllä 2017 Optiplanin arkkitehteja suunnittelemaan rasvahormista alkaneessa tulipalossa pahoin vaurioituneen ABC:n uudelleen, tavoitteena oli tuoda 20 vuotta palvellut rakennus tähän päivään.

– Rakennusta kannattelevat teräspilarit ja betonilaatta olivat säilyneet vaurioittumatta, joten ne päätettiin säilyttää ja rakentaa uusi rakennus alkuperäisten perustusten ja rungon varaan. Suunnittelussa keskityimmekin erityisesti siihen, miten ulkonäköä voidaan päivittää ja rakentamista helpottaa aiempaan verrattuna. Rakennuksen katolla oli ollut 2000-luvun alun suunnitteluun sopineet terävät kolmiopäädyt ja kattoikkunat, julkisivu oli väriltään keltainen ja ikkunat oli jaettu ristikoilla, Optiplanilla rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastannut Jari Antila kertoo.

Suunnittelussa päädyttiin tyylikkään tummanharmaaseen puujulkisivuun, yksinkertaiseen kattorakenteeseen ja suuriin yksilasisiin ikkuna-aukkoihin. ABC-liikenneasemille aiemmin tyypillisestä keltaisesta julkisivusta luovuttiin, jotta seinään kiinnitettävät valokyltit ja ikkunateippaukset erottuvat paremmin. Paremmin erottuvat nyt myös rakennuksen edessä olevaa katosta kannattelevat vihreät teräspalkit sekä läheinen tankkauskatos.

– ABC-asemat ovat aiemmin olleet keskenään hyvin samannäköisiä. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että nyt moottoritielle hyvin näkyvä asema on selkeästi täysin uuden oloinen Hyvinkään ABC, Antila toteaa tyytyväisenä.

 

Arkkitehtiemme kädenjälki näkyy myös:

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog