Vantaan Kaivokselaan joulukuussa 2019 valmistuvassa As oy Kaivokselan Pumppupuistossa pilotoitiin ensimmäisenä Suomessa tietomalliin pohjautuvaa lupakäsittelyä. Hankkeen uraauurtava kehitystyö palkittiin Teklan BIM Awards 2019 kunniamaininnalla.

Tietomallien hyödyntämistä jo pitkään kehittänyt Lehto Asunnot päätti pilotoida tietomallipohjaista rakennuslupakäsittelyä 12 talon, 636 asunnon ja 10 000 neliön kaksitasoisen parkkihallin korttelikokonaisuudessa.

– Halusimme testata, miten lupakäsittely sujuisi digitaalisesti. Oli hienoa, että Vantaan kaupungin rakennusvalvonta ja suunnittelutoimistot innostuivat heti ideasta, avaa työmaapäällikkö Thomas Åkermarck.

Optiplanin suunnittelijat olivatkin innolla mukana ideaa toteuttamassa.

– On mahtava olla mukana muuttamassa perinteisiä käytäntöjä. Tällä kertaa LVI-suunnitelmat käytiinkin lupakäsittelijöiden kanssa läpi 3D-malleina, iloitsee Optiplanin LVI-suunnittelusta kohteessa vastannut ryhmäpäällikkö Joakim Järvinen.

Tietomalli sai lupakäsittelijöiltä kiitosta erityisesti siitä, että sen avulla kokonaisuus on helpompi hahmottaa.

Tietomalli sujuvoittaa myös rakentamista

Mallinnettuja LVI- ja sähkösuunnitelmia hyödynnettiin entistä laajemmin myös rakennusvaiheessa.

Åkermarckin mukaan eri työvaiheiden ja suunnitelmien yhdistyminen samaan 3D-malliin sujuvoittaa myös itse rakentamista, kun mahdolliset törmäyskohdat havaitaan mallin avulla jo suunnitteluvaiheessa.

– Korttelikokonaisuus on rakennettu kolmessa lohkossa. Näin laajassa kohteessa tietomallipohjainen toiminta helpottaa tiedonkulkua lisäten kaikkien ymmärrystä toisten työstä ja siitä, miten oma työ vaikuttaa seuraavaksi jatkaviin.

Hanke sujui mallikkaasti ja eteni aikataulussaan.

– Tietomallien työnaikaisella hyödyntämisessä on tässä iso rooli. Tämä toimintatapa on tullut jäädäkseen ja sitä on ilo kehittää alan muiden edelläkävijöiden kanssa, toteaa Åkermarck.

Kuva: Lehto Asunnot
Tutustu kohteeseen

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog