Töölönkatu 44-48:n linjasaneeraus on esimerkki siitä, miten 1967 rakennetun taloyhtiön linjasaneerauksessa voidaan paitsi luoda keinoja säästää energiaa, myös varautua tulevaisuuden vaatimuksiin.

Töölönkadulla oli saneerauksen suunnitteluun ryhdyttäessä havaittu jonkin verran vuotoja vesijohdoissa. Osa kylpyhuoneista oli jo aikaisemmin remontoitu.

– Ihailen sitä rohkeutta, jolla tästä huolimatta koko 105 asunnon, 6 porraskäytävän ja 6. kerroksisen taloyhtiön kylpyhuoneet, vesi- ja viemärijohdot ja sähköt päätettiin saneerata. Töölönkatulaisilla oli heti alusta asti katse tulevaisuudessa. Kun kerran leikkiin ryhdyttiin, se haluttiin tehdä kunnolla, kertoo Optiplanin korjausrakentamisen tiiminvetäjä, LVI-suunnittelija Annika Kraft.

Suunnittelun alussa kokoonnuttiin yhteisen pöydän ääreen ideoimaan tarpeita ja toiveita.

– Meiltä oli mukana arkkitehteja, rakenne- ja LVIS-suunnittelijoita. Mietimme yhdessä monia toiminnallisia sekä energiaa säästäviä ratkaisuja ja ideoimme tulevaisuuden tarpeita.

Energiaa säästäviä ratkaisuja

Töölönkadulla oli jo aikaisemmin käytössä koneellinen ilman poisto. Saneerauksen yhteydessä otettiin isoja askeleita eteenpäin asentamalla energian säästämiseksi hybridijärjestelmä, jossa on myös poistoilman lämmön talteenotto.

– Talteen otetulla lämmöllä lämmitetään käyttövettä, patteriverkoston vettä ja kylpyhuoneiden sekä saunaosastojen vesikiertoisen lattialämmityksen vettä, mikä pienentää kaukolämpökulutusta.
Hyvä seuranta on keskeinen tekijä energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa.

– Käytäntö on osoittanut, että energiaa menee piipusta ulos aina enemmän, jos kulutusta ei seurata. Tietoisuus kulutuksesta on keskeisessä roolissa asumiskäyttäytymisen muutoksessa, siksi valitsimme

Töölönkadulle järjestelmän, jonka avulla energiankulutusta voidaan seurata reaaliajassa.

Lisäksi taloyhtiössä siirryttiin led-valojen käyttöön niin yleisissä kuin yksityisissäkin tiloissa ja tulevaisuuden tarpeisiin varauduttiin tekemällä autohalleihin varaus sähköautojen latausta varten.

Tyytyväisiä asukkaita

Kuva: Suunnittelija Ulla Laine ja LVI-suunnittelija Annika Kraft taitavat käyttäjälähtöisen suunnittelun.

Tekniikan lisäksi saneerauksessa uudistettiin myös yleiset tilat ja saunaosastot. Kraftin mukaan esimerkiksi saunaosaston käyttöaste on noussut uudistusten myötä.

– Kuulemani mukaan asukkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä remontoituun taloon. Kylpyhuoneissa ja taloyhtiön saunaosastoilla on nyt vesikiertoinen lattialämmitys. Lisäksi jokaiseen kylpyhuoneeseen mahtuu kunnolla pesukone.

Kun tarpeita ja toiveita mietittiin yhdessä, osa hyvistä ideoista jäi vielä odottamaan toteutumistaan.

– Tilojen käyttötarpeet muuttuvat jatkuvasti ja meidän tulee olla ajan hermoilla. Eräs tulevaisuuden kulutustrendeihin hyvin soveltuva ajatus on esimerkiksi luoda talouskellariin paikat netistä tilatun ja kotiin kuljetetun ruoan säilömiselle, päättää Kraft.

 

 

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog