Ulkoisesti kuin korttelin muut 40-lukulaiset rakennukset – toteutustavaltaan moderni ja ekologinen. Sellainen on kesällä 2022 asemakaavaltaan suojellulle alueelle valmistuva 4-kerroksinen, Lapti Ekokoti -konseptin mukainen asuintalo Käpylän Onni, jonka suunnittelussa Optiplan on ollut mukana alusta lähtien.

Lapti Ekokoti -konseptissa ympäristöystävällisyys otetaan huomioon kaikissa ratkaisuissa.

– Käpylän Onnissa lämmitysmuotona on maalämpö ja katolle sijoitetaan aurinkopaneeleita. Vedenkulutusta vähennetään saniteettikalustevalinnoilla, autopaikoissa on varaukset sähköautojen lataukselle ja yhteistiloihin on panostettu yhteisöllisyyden tukemiseksi, rakennuttajapäällikkö Jukka Puolakka Laptilta kertoo.

Yhteinen sävel on ollut helppo löytää, sillä Lapti Ekokoti -konsepti muistuttaa pitkälti Optiplanin vähähiilisen suunnittelun konseptia.

– Ympäristöystävällisiä, vähähiilisiä rakennuksia suunniteltaessa kokonaisuus ratkaisee – lopullinen hiilikuormahan määräytyy pitkälti käytön aikaisten päästöjen kautta. Siksi meiltä on alusta asti ollut mukana myös energiasuunnittelijoita. Suunnittelun edetessä mukaan ovat tulleet myös rakenne- ja LVIS-suunnittelijamme, kertoo Optiplanin suunnittelujohtaja Juha Vihma.

Sujuva yhteistyö täydennysrakentamisen hankkeissa

Kaupunkirakenteen tiivistyessä täydennysrakentaminen suojelluille alueille yleistyy.

– Täydennysrakentamisessa on erittäin tärkeää sovittaa uudiskohteen arkkitehtuuri muuhun, usein esimerkiksi asemakaavaltaan suojeltuun ympäristöön. Esimerkiksi Käpylän Onnissa on luonnossuunnittelusta lähtien ollut tavoitteena, ettei nopeasti katsottuna edes huomaa rakennuksen olevan uusi, Vihma kertoo.

Optiplan ja Lapti onnistuivatkin vakuuttamaan valitsijat tontin kilpailutusvaiheessa suunnitelmalla, jossa uudisrakennus sulautuu alueen muuhun arkkitehtuuriin ja on ratkaisuiltaan sekä ympäristöystävällinen että kustannustehokas. Yhteistyö on ollut hyvää.

Asunto Oy Helsingin Käpylän Onni lyhyesti:

  • 37 modernia Lapti Ekokotia
  • 1–5 huonetta, 28–116 m2
  • Ekologisia koteja, joissa on huomioitu hiilijalanjäljen minimointi rakentamisesta asumiseen
  • 19 autopaikkaa, joihin kaikkiin on mahdollista saada sähköauton latauspiste
  • Helppo sijainti lähellä palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä
  • Käpylän Onnin omat sivut

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog