Optiplanin 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kurkistetaan kasvun ja edelläkävijyyden ytimeen. Matkaoppainamme ovat Optiplanin toimitusjohtaja Pekka Kiuru ja Business Controller Esa Hirn.

Optiplanin matka alkoi vuonna 1964, jolloin Rakennustoimisto A. Puolimatkaan perustettiin yhden arkkitehdin vahvuinen suunnitteluosasto. Noista vuosista Optiplanin henkilöstömäärä on lähes 200-kertaistunut ja osaaminen laajentunut kattamaan kaikki talonrakentamisen suunnittelualat. Kiurun ja Hirnin mukaan kaksi on kuitenkin pysynyt samana: Optiplanin ydinosaamista on aina ollut suunnittelu ja optiplanilaisten DNA:ssa sisään rakennettuna kehittämisen halu.

– Olemme valinneet edelläkävijyyden strategiamme ytimeksi. Haluamme tarjota vaativia ratkaisuja vaativille asiakkaille. Meillä onkin valtavan motivoituneet, kehitysorientoituneet ja ammattitaitoiset ihmiset kaikilla osaamisalueillamme ja panostamme paljon siihen, että he voivat kehittää osaamistaan jatkuvasti, Kiuru avaa.

Mukana suurissa muutoksissa

Kiurun mukaan keskeisimpiä Optiplaninkin toimintaan vaikuttaneita toimialan muutoksia ovat uudet työn tekemisen tavat sekä asiakkaiden vaatimusten kasvaminen.

– Alkutaipaleellamme suunnitelmat tehtiin piirustuslaudoilla. Nyt 95% suunnittelusta tehdään älykkäinä tietomalleina, ja kaikki suunnittelu täysin digitaalisesti. Muutama kymmenen vuotta sitten ei olisi tullut kuuloonkaan panostaa arkkitehtuuriin, estetiikkaan, talotekniikkaan, asumismukavuuteen tai ympäristöystävällisyyteen samalla tavalla kuin nykyään.

Nyt 95% suunnittelusta tehdään älykkäinä tietomalleina, ja kaikki suunnittelu täysin digitaalisesti.

Pekka Kiuru, toimitusjohtaja

 

Myös rakentamisen tahti on aivan erilainen kuin aikaisemmin. Suunnitelmat eivät voi enää olla irrallaan rakentamisesta itsestään, sillä aikataulut ovat nopeutuneet ja muutoksia tehdään usein aivan viime metreille saakka.

– Kukin suunnitelmassa oleva viiva tietää itse, mikä se on. Suunnitelmista näkee heti, mitä viivan siirtäminen yhdessä paikassa vaikuttaa muualle. Tämä on tehnyt suunnitelmista arjen työvälineitä laskennalle, hankinnalle, työmaatoimintojen johtamiselle ja toteuttamiselle, jopa kiinteistön käyttäjille ja ylläpitäjille.

Edelläkävijänä pysyy, kun säilyttää jatkuvan uteliaisuuden

Optiplan on kautta historiansa ottanut käyttöön ratkaisuja, joille markkina on kypsynyt vasta vuosia myöhemmin. Esimerkiksi sopii hyvin optiplanilaisten käsialaa kokonaan arkkitehtuurista sähköön, ilmanvaihtoon ja automaatioon oleva oma toimistorakennus.

– Otimme käyttöön paikallisen energiantuotannon ja aurinkopaneelit vuonna 2001. Nyt, melkein 20 vuotta myöhemmin nämä ratkaisut ovat todella lyöneet itsensä läpi. Kuka olisi tuolloin uskonut, että aurinkopaneeleja asennetaan kodeista logistiikkakeskuksiin tai että tuulivoima tuottaa edullisinta sähköä, Kiuru hymähtää.

Hirn jatkaa kertomalla Optiplanin ensimmäisestä tietokonehankinnasta, joka tehtiin jo 1980-luvulla.

– Ensimmäinen tietokoneemme maksoi lähes 300 000 markkaa, nykyrahassa noin 100 000 euroa. Se oli investointi, jolle ei edes laskettu takaisinmaksuaikaa, mutta joka loi pohjaa edelläkävijyydelle. Kun muut vasta ottivat käyttöön visualisoinnin tai tietomallintamisen ratkaisuja, ne olivat meille jo rutiinia.

Kun muut vasta ottivat käyttöön visualisoinnin tai tietomallintamisen ratkaisuja, ne olivat meille jo rutiinia.

Esa Hirn, Business Controller

 

Optiplan on ollut etunojassa myös ympäristöystävällisen suunnittelun osalta aloittaen BREEAM-sertifioinnit ensimmäisenä Suomessa jo vuonna 2009.

Kaikki yllä olevat esimerkit kuvastavat Optiplanin jatkuvaa halua kehittää ja kehittyä. Hirn ja Kiuru kokevat, että Optiplanin pitävät edelläkävijänä alansa edelläkäyvät asiakkaat sekä ihmisten halu uurtaa uraa.
– Edelläkävijänä ei pysy ilman uteliaisuutta ja avoimuutta uusille ideoille, sekä panostusta niiden tutkimiseen ja kehittämiseen. Tällä tiellä jatkamme seuraavatkin vuosikymmenet mahtavan tiimimme kanssa.

Lue myös, mitä Pekka Kiuru ennustaa kiinteistöalan tulevaisuudesta.

 

Optiplanin historia pähkinänkuoressa

 • 1964-1983 suunnitteluosasto Puolimatkassa
 • 1984-1989 oma yritysnumero Puolimatkassa
 • 31.10.1989 Optiplanin perustamiskokous, jossa päätetty rekisteröidä Optiplan omaksi osakeyhtiöksi
 • 1989-2003 Pääkonttori ja yhtiön kotipaikka Turku
 • 1990 Vantaan toimiston perustaminen
 • 1995 CAD-konsultointia harjoittavan tytäryrityksen Opti Inter-Consultin myyminen Bentley Systems Incille
 • 2001 Korjaussuunnitteluliiketoiminnan käynnistäminen Helsingissä
 • 2001 Tampereen toimisto
 • 2004 Pääkonttori Vantaalle ja Vantaasta yhtiön kotipaikka
 • 2007 Vantaan toimisto muuttaa Helsinkiin ja Helsingistä yhtiön pääkonttori ja kotipaikka
 • 2014 Oulun toimisto

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog