Mistä tietää, mitä saneerauksia kannattaa tehdä ja miten ne saa eteenpäin? Ratkaisu on yhteisesti luotu, puolueettomiin faktoihin perustuva hankeohjaus, suunnitelma ja toteutus.

Vain harvalla saneerausikäisellä taloyhtiöllä on tiedossaan kiinteistön todellinen kunto ja laskelmat siitä, miten suunnitellut remontit vaikuttavat talon elinkaariarvoon.

– Tiedon puutteen vuoksi saneerauspäätökset tehdään usein yksittäisinä hankkeina, joita perustellaan naapuritaloyhtiöiden toimilla. Samankin ikäiset kiinteistöt voivat kuitenkin olla kunnoltaan hyvin erilaiset. Oman taloyhtiön remonttitarvetta ei voi arvata naapurin tekemisten perusteella, sanoo Optiplanin korjausrakentamisen toimialajohtaja Petri Paavilainen.

Taloyhtiöremontit onnistuvat parhaiten, kun kaikki osakkaat otetaan mukaan suunnitteluun.

Toimialajohtaja Petri Paavilainen

 

 

Toisinaan kriittisiäkin saneerauksia on vaikea saada eteenpäin.

– Yhteisten tavoitteiden puuttuminen ja osakkaiden kokemus siitä, että heitä ei kuunnella, ovat kokemukseni mukaan keskeisimmät saneeraushankkeiden kaatumisen tai viivästymisen syyt. OptiCowork-palvelun avulla autamme taloyhtiöiden hallituksia ja isännöitsijöitä luomaan yhteiset tavoitteet ja tietoon perustuvat suunnitelmat sekä tehokkaan hankeohjauksen.

Osakkaat mukaan taloyhtiön tulevaisuuden suunnitteluun

Paavilaisen mukaan taloyhtiöiden saneerauksissa on pohjimmiltaan kyse yhteisen omaisuuden arvon säilyttämisestä ja maksimoinnista. Yhdessä osakkaiden kanssa kannattaa linjata ensin tavoitteet sille, kumpaa painotetaan.

– Matalan sijaintiarvon kohteissa on luontevaa keskittyä arvon säilyttämiseen ja korkean sijaintiarvon kiinteistöissä arvon maksimointiin.

Tämän sekä muut osakkaiden toiveet ja tarpeet on ketterä selvittää valmiin työkalun avulla.

Helikopterinäkymä päätöksenteon tueksi

Suunnitelma taloyhtiöön esimerkiksi tulevalla 5-vuotiskaudella tarvittavista remonteista tehdään peilaamalla talon todellista kuntoa yhteiseen tavoitteeseen ja osakkaiden tahtoon, talon koko elinkaaren saneeraustarpeet huomioiden.

– Kiinteistössä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokonaiskuvan avulla taloyhtiön hallitus voi varmistaa, että remontit ovat tavoitteen kannalta järkeviä ja että ne tehdään oikeassa järjestyksessä.

Paavilainen on huomannut, että kun suunnitelman tekee puolueeton ammattilainen, siihen on helppo luottaa.

– Päätökset saadaan eteenpäin ja säästetään selvää rahaa.

Petrin vinkit putkiremontin lähestyessä

  • Arvon säilyttäjä: kartoita, voidaanko käyttää hybridimenetelmiä, kannattaako samaan aikaan tehdä julkisivun tai vesikaton saneeraus, rakentaa lisää tai tehdä energiaremontti.
  • Arvon maksimoija: kartoita lisäksi talotekniikan, IT-ratkaisujen, varastojen, yhteiskäyttötilojen, sähköautopaikkojen, pihan tai energiaratkaisujen uudet mahdollisuudet ja vaikutus arvoon.

OptiCowork

Palvelu, jossa Optiplanin eri suunnittelualojen ammattilaiset auttavat taloyhtiöiden hallituksia ja isännöitsijöitä asettamaan kiinteistölle tavoitteet, kartoittamaan osakkaiden tarpeet ja toiveet, selvittämään taloyhtiön todellisen kunnon ja tekemään hanke- sekä toteutussuunnitelmat. Puolueettomasti, 10 000 hankkeen kokemuksella.

Tutustu ja tilaa keväällä 2020 ilmestyvä taloyhtiön hallituksen remonttikirja >>

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog