Kristian Paavilainen on opintojensa loppusuoralla oleva arkkitehtiopiskelija. Mikä on hänelle arkkitehtisuunnittelussa kaikkein tärkeintä ja miksi hän haluaa työskennellä monialatoimisto Optiplanissa?

– Arkkitehtuuri on kokonaisvaltaista suunnittelua, jossa rakennuksen visuaalisen tuotoksen lisäksi pyritään luomaan käyttäjille paras mahdollinen lopputulos. Olen työskennellyt Optiplanilla pian 1,5 vuotta opintojeni ohella ja kokemuksen pohjalta voin sanoa, että rakennusten suunnittelussa moni asia olisi jäänyt huomaamatta, jos suunnitelmia ei tehtäisi yhdessä muiden alojen erikoissuunnittelijoiden kanssa.

Ylipäätään hän näkee arkkitehtuurin suunnittelun ennen kaikkea yhteistyönä asiakkaan, erikoissuunnittelijoiden ja rakennuttajan välillä.

Arkkitehtuuri on kokonaisvaltaista suunnittelua, jossa rakennuksen visuaalisen tuotoksen lisäksi pyritään luomaan käyttäjille paras mahdollinen lopputulos.

Kristian Paavilainen, harjoittelija, arkkitehti-opiskelija

– Lähdin alalle alun perin siksi, että haluan vaikuttaa rakentamiseen ja sitä kautta muodostuvaan ympäristöön sekä ihmisten hyvinvointiin. Jotta voi luoda viihtyisiä ja samaan aikaan esimerkiksi rakentamis- tai elinkaarikustannuksiltaan järkeviä kokonaisuuksia, on otettava huomioon monen eri toimijan tarpeet.

Ei visiointia visioinnin vuoksi

Luovuus on arkkitehtuurin suunnittelun suola.

– Tavoitteena on toimivan kokonaisuuden hahmottaminen. Jos ei uskalleta katsoa laatikon ulkopuolelta, toistetaan helposti myös vanhat virheet. Näiden välttäminen voi parhaimmillaan tuottaa jopa säästöjä.

Työssään Kristian onkin nauttinut eniten toimiston vastaanottavasta ja avoimesta ilmapiiristä sekä niistä hetkistä, kun on päässyt työskentelemään eri tehtävissä.

– Olen Optiplanilla saanut sopivan haastavia ja erilaisia alaan kuuluvia työtehtäviä sekä päässyt tekemään töitä osana isompaa tiimiä. Ajatuksia ja mielipiteitä kuunnellaan. Samalla on tullut huomattua, että minulla on vielä paljon opittavaa rakentamiseen ja suunnitteluun liittyen.

 Kuva 1. Havainnekuva Optiplanin Espooseen suunnittelemasta As. Oy Espoon Jylhäkalliosta sisäpihalta päin katsottuna. Kristian on ollut mukana suunnittelutiimissä.

Kuva 2. Havainnekuva Optiplanin Espooseen suunnittelemasta As. Oy Espoon Jylhäkalliosta tieltä Eestinlaakso päin katsottuna. Kristian on ollut mukana suunnittelutiimissä.

Tulevaisuus tehdään itse

Osa arkkitehdin dna:ta on laaja kiinnostus rakennettuun ympäristöön myös kansainvälisesti. Kristian osallistui Optiplanin tukemana Oulun arkkitehtikillan 2014 sisään astuneiden ekskursiolle Japaniin elo-syyskuun vaihteessa 2018.

Japanissa detaljien taso on ihan toista kuin meillä Suomessa

Kuva Japanin ekskursiolta

 

 

 

– Oli mielenkiintoista, miten kulttuuri ja paikallisuus näkyivät siellä. Rakennusten tulee kestää luonnonkatastrofeja. Moderneissakin rakennuksissa tuntui aina olevan häivähdys historiaa. Detaljien taso on ihan toinen kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Rakennusten suunnittelussa ollaan meitä suomalaisia paljon rohkeampia. Uskaliaampien suunnitteluratkaisujen lisäksi katujen tilkkutäkkisyys piristi kummasti käsitystä kaupungeista.

Mihin tulevaisuudessa?

– Tällä hetkellä työskentelen avustavissa työtehtävissä pääsuunnittelijalle. Olen ollut mukana asunto- ja toimitilasuunnittelussa sekä päässyt seuraamaan kaavoitusprosessin kulkua. Tulevaisuus näyttää, erikoistunko lopulta johonkin tiettyyn osa-alueeseen.

Alalla kuin alalla tarvitaan moniosaajia. Eihän sitä tiedä, vaikka Kristianista tulisi sellainen. Juuri nyt on kuitenkin tärkeintä saattaa loppuun oma diplomityö, jonka hän tekee Optiplanille.

Kristian Paavilaisen vinkit muille arkkitehtiopiskelijoille:

  • Onnistuminen työtehtävissä ja sitä kautta eteneminen uralla on paljon kiinni omasta aktiivisuudesta.
  • Työskentely erilaisissa työtehtävissä auttaa avartamaan kuvaansa alasta, luomaan uusia näkökulmia ja vahvistamaan osaamista sekä määrittämään oman ”paikkansa” suunnittelijana.

 

Tilaa uutiskirje

Subsciption Blog