Vantaan Opaali

Vantaa

Vihreää betonia ja kierrätysmateriaaleja

Ekologinen vuokrakerrostalo Opaali valmistui Vantaan asuntomessuille vuonna 2015. Rakentamisen hiilijalanjälki oli 20 prosenttia pienempi kuin vastaavassa normaalissa kerrostalossa.

Vantaan Kivistössä sijaitseva Opaali on 5-kerroksinen asuinkerrostalo, jossa on 87 asuntoa. Kohde rakennettiin Vantaan asuntomessuille ekotaloksi, ja suunnittelu on tehty ympäristöystävällisyys edellä, luonnonvaratasapainoa lisäten. Ekologisiin ratkaisuihin kuuluivat esimerkiksi vihreän betonin käyttäminen perustuksissa, murskatun kierrätyslasin uusiokäyttö portaissa sekä käsittelemättömän puun, joka ei maalatun julkisivun tavoin vaadi laajoja huoltotöitä, suosiminen parvekkeiden ja terassien taustaseinissä. Ulkovarastot ovat ympäristöystävällistä hamppubetonia, jonka kantavuus ei kuitenkaan riittänyt suuren kerrostalon rakentamiseen. Varastoissa on myös viherkatot.

Ensimmäisessä kerroksessa on kaksi väestönsuojaa, kaksi saunaosastoa, pesula, varastotiloja ja teknisiä tiloja. Kellaria ei ole. IV-konehuoneet sijaitsevat ullakolla. Autopaikat sijoittuvat naapuritontin pysäköintitaloon.

Erityistä kohteessa on graafikko Tomi Leppäsen toteuttama arkkitehtuuriin liittyvä taidekonsepti. Leppäsen teos on rakennukseen sijoitettua kierrätyslasilevylle painettua infografiikkaa, joka kertoo katsojalleen ekoarkkitehtuuriprojektin taustalla olevaa filosofiaa. Myös kerros- ja porrasopasteet jatkavat samaa yhtenäistä visuaalista ilmettä.

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio

Sijainti

Lipputie 14
Vantaa

Laajuustiedot

Asunnot 4723 m2
6066 br-m2

Valmistuminen

2015

Suunnittelualat

ARK