McDonald’s Teollisuuskatu

Helsinki

Yksinkertainen ja kaunis

Vallilan Teollisuuskadulle, kaupunkikuvallisesti toisistaan huomattavasti poikkeavien alueiden rajavyöhykkeelle suunniteltiin ravintoja, joka ottaa paikan haltuunsa yksinkertaisesti ja kauniisti.

Rakennus sijaitsee Helsingin Teollisuuskadun varrella paikassa, jossa kivikaupunki, puukaupunki ja toimistokaupunki kohtaavat. Rakennuksen ajatus perustuu poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoiseen yhtenäiseen valkoiseen putkimaiseen laatikkoon. Laatikko on katkaistu sopivan pituiseksi ja sen sisään on rakennettu McDonald´s-ravintola. Laatikon ulkopinta ja leikkauspinnat ovat valkoiset. Sen sisäpinta on ilmeeltään puuta ja lasiseinät erottavat ulkotilan sisätilasta. Laatikon päistä näkee sisään. Päätyjen leikkauskohdasta sisään työnnetyt lasipäädyt paljastavat ilmeeltään puisen ravintolasisustuksen, mutta sisä- ja ulkotilan raja on lasiseinien vuoksi valaistuna varsin huomaamaton.

Valaistuksella pyritään korostamaan kovan valkoisen laatikon sisäpinnan puista lämpöä ja sisäpuolen jatkuvuutta ja tekemään ravintolatoiminta ulospäin näkyväksi. Rakennuksen kyljet liikenteen ja lähimpien rakennusten suuntaan ovat umpinaiset, ja avoimet päädyt aukeavat kourumaisen kaupunkitilan pituussuuntaan. Kylkien aukot ovat istumakorkeudelle avautuvia pitkiä viiltoja lukuun ottamatta yläkerran suurta lähes neliömäistä ikkunaa, joka kehystää upean näkymän Teollisuuskadun yli kohti Puu-Vallilaa.
Kohde on esitelty Arkkitehti-lehdessä 6/2011.

Kuvat: Jussi Tiainen

Sijainti

Teollisuuskatu 6
Vallila, Helsinki

Laajuustiedot

506 br-m2

Valmistuminen

2011

Suunnittelualat

ARK
RAK
LVIAE
SÄH