Töölöntorinkatu 11 julkisivukorjaus

Helsinki

Palkittu julkisivukorjaus

Taka-Töölön valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitsevaan asuinrakennukseen suunniteltiin vaativa julkisivuremontti. Helsingin rakennuslautakunta myönsi kohteen toteutukselle Rakentamisen Ruusu -palkinnon vuonna 2014.

Asunto Oy Töölöntorni on vuonna 1936 valmistunut Töölöntoria hallitseva 8-kerroksinen asuinkerrostalo, joka sijaitsee Helsingin Töölön kaupunginosassa Töölöntorinkadun ja Tykistönkadun risteyksessä. Töölöntoria ympäröivät rakennukset ovat pääosin 1930-luvun asuinrakennuksia. Taka-Töölön kaupunginosa on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä ja muodostaa maan suurimman yhtenäisen 1930-luvun asuinkerrostalokorttelien alueen. Alue kuuluu myös kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernismin merkkiteosvalikoimaan. Rakennuksen alkuperäinen suunnittelija oli Helge Lundström.

Taka-Töölön 1930-luvun alun asuinkerrostaloarkkitehtuuri on sekoitus klassismia ja funktionalismia, jota myös tämä asuinrakennus edustaa. Arkkitehtonista luonnetta rakennuksille luovat kadun puolen julkisivujen leveät ulokeparvekkeet, joiden etupinnat on pelkistetysti muotoillut. Julkisivujen koristeettomat sileät pinnat ja asuinhuoneiden uloke-erkkerit juontavat myös funktionalismista. Pihan puolen parvekkeet ovat betonilaatallisia ja kaiteet teräsrunkoisia peltiverhoiltuja ulokeparvekkeita.

Yhtiössä on yhteensä 58 asuntoa. Kadun puolella on kolme huoneistoparvekelinjaa ja pihan puolella kaksi porrashuoneparvekelinjaa. Yhteistilat sijaitsevat pääosin kellari- ja ullakkokerroksissa. Rakennus on tiilirunkoinen ja siinä on erittäin loiva peltikatto. Vesikaton yläpuolella kohoaa osittainen peltivuorailtu ullakkokerros. Julkisivujen korjaushankkeessa uusitut julkisivut ovat maantasokerroksessa alkuperäisen kaltaista hakattua terastirappausta ja 2-7. kerroksessa vihertävään sävyyn maalattua hiertorappausta. Parvekekaiteiden pintana on valkea sileä rappaus. Alkuperäiset julkisivut olivat magnesiitti- ja terastirapattuja. Pellitykset ovat kuparia. Ikkunat on uusittu 1980-luvulla.

Julkisivukunnostuksessa kaikki julkisivurappaukset poistettiin, pihaparvekkeet purettiin ja rakennettiin uudet, torin puoleiset parvekkeet uusittiin osittain ja kunnostettiin, maantasokerroksen julkisivut terastirapattiin alkuperäisen mallin mukaan, julkisivujen yläosat rapattiin kolmikerrosrappauksella ja maalattiin, ikkunat maalattiin ja rappaukseen upotetut syöksytorvet uusittiin.

Kohteelle myönnettiin onnistuneesta toteutuksesta Helsingin rakennuslautakunnan Rakentamisen Ruusu -palkinto vuonna 2014.

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio

Sijainti

Töölöntorinkatu 11
Taka-Töölö, Helsinki

Laajuustiedot

5 588 br-m2

Valmistuminen

2014

Suunnittelualat

ARK