Helsingin Selma ja Salome

Helsinki

Modernia asumista jylhässä ympäristössä

Pitkään suljettuna öljysataman alueena toiminut Kruunuvuorenranta on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa trendikkäänä asuinalueena. Asunto Oy:t Helsingin Salome ja Helsingin Selma perustuvat Optiplanin menestyksekkääseen kilpailuehdotukseen, ja ovat tärkeä osa alueen kaupunkikuvaa.

Helsingin kaupunki järjesti vuonna 2009 tontinvarauskilpailun Kruunuvuorenrannan Borgströminmäen alueen kymmenen asuinkerrostalotontin varaamiseksi. Kilpailu toteutettiin rakennusliikkeille ja rakennuttajille suunnattuna kutsukilpailuna. Kilpailuun sisältyvistä kymmenestä tontista neljä muodosti kilpailualueen, joihin osallistujien tuli tehdä ehdotukset vähintään kahdelle tontille. Toinen oli pistetalotontti, toinen lamellitalotontti. Optiplanin lamellitaloehdotus sai 2. palkinnon ja sille luovutettiin kaksi tonttia.

Asunto Oy:t Helsingin Selma ja Helsingin Salome sijoittuvat Koirasaarentien varteen. Selmassa on 53 Hitas-asuntoa, Salomessa 85 vuokra-asuntoa. Rakennukset ovat U:n muotoisia lamellitaloja, jotka rajaavat sisäpihojaan kolmelta sivulta. Suunnittelun lähtökohtana oli piha-alueiden yksityisyys ja suojaaminen tien melulta. Tärkeää oli myös kunnioittaa jylhää kalliomaisemaa ja suosia avauksia aurinkoon päin.

Julkisivumateriaalina on kadun puoleisilla seinillä puhtaaksimuurattu tiili. Sisäpihan puoleiset julkisivut on rapattu vaalein värein. Ylimpien kerrosten terassien seinissä on käytetty kuultokäsiteltyä lautaa ja maalattua värikästä rakennuslevyä. Tunnusvärejä käytetään myös katetuissa pääsisäänkäynneissä Koirasaarentien puolella.

Selman sisäpiha on osin kansipihaa, jonka alla sijaitsee autopaikoitus. Viereisen tontin puoleinen kaupunkiaukio on kivetetty, ja aukiolla sijaitsee valotaideteos. Molempien rakennusten pihat on käsitelty kivetettyinä aukioina, joissa on myös rauhallisia leikki- ja oleskelualueita.

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio

Sijainti

Föglönkuja 11
Helsinki

Laajuustiedot

Asunnot 4784 m2
7800 br-m2

Valmistuminen

2018

Suunnittelualat

ARK, PS, RAK, LVIAE, SÄH