Leinelän keskuskortteli

Vantaa

Uuden kaupunginosan värikäs keskus

Vantaan kehäradan varrella sijaitseva uusi kaupunginosa Leinelä on saanut värikkään maamerkin. Samalla se on alueen tärkein urbaani tila välittäen jalankulkua rautatieasemalta alueen asuinkortteleihin.

Vantaan kaupunki järjesti vuonna 2008 Europan-kilpailun nuorille arkkitehdeille. Kilpailussa haettiin korkealuokkaista toteutusmallia Leinelän keskustaan. Kaavallisena tavoitteena on ollut muodostaa Keskuskorttelista massoittelultaan ja julkisivuiltaan ympäröivästä kaupunkirakenteesta poikkeava ratkaisu, alueen keskus.

Leinelän keskuskortteli koostuu kahdesta asuinyhtiöstä, Asunto Oy Vantaan Leinikki ja As Oy Vantaan Lumme, sekä liikerakennuksesta Koy Vantaan Kanerva. Korttelin autopaikat on upotettu kannen alle, ja rakennusten väliin kannen päälle on rakennettu julkinen Primavera-tori, jonka kautta Leinelän asemalta tuleva jalankulkuliikenne jakautuu ympäröiviin kortteleihin.

Rakennukset kiertyvät vapaasti torin ympärille, piha-alueet ja tori on erotettu toisistaan matalilla luonnonkivimuureilla. Asuinrakennukset on katusivuilla nostettu liuskekivipintaisen jalustan päälle. Korttelin sisällä torin pinta on kerrosta korkeammalla ja asuinkerrokset lähtevät maanpinnasta. Vinoneliön muotoisten rakennusten räystäslinjat nousevat viistosti terävään kulmaan, mikä korostaa keskuskorttelia Leinelän siluetissa. Julkisivut ovat pitkillä sivuilla rapattuja, ikkuna-aukotukset hajautettuna kerroksittain eri linjoihin. Päätyjen parvekejulkisivut ovat lasia, seinien ja tasojen päätypielet on pääl-lystetty valkoisella alumiinilevyllä.

Rapatut seinät ovat katujen puolelta valkoisia ja sisäpuolelta värillisiä, kullakin talolla oma tunnusvärinsä. Näin korttelin kokonaiskuva ulospäin on valkoinen, mutta siten että rakennusten väleistä näkyvät sisäpuolen värit kurkistusnäkyminä. Sisäpuolella Primavera-toria puolestaan ympäröi vaihtelevien väripintojen muurit. Parvekkeille sijoitettujen varastojen ulkopääty on värilaminoitua lasia, jokaisessa talossa neljä eri värisävyä, jotka on sävytetty kunkin talon rapatun tunnusvärin mukaan.

Liikerakennus poikkeaa asuintaloista ja on väreiltään lähellä torin luonnonkivipintaa. Julkisivut on päällystetty sinkkilevyllä, sokkelit ja osa seinää ovat mustaa liuskekiveä.

Asunnot on suunniteltu siten, että pääoleskelutilat, yhdistetyt olohuone, ruokailu ja keittotila, sijoittuvat rakennusten ulkokulmiin ja aukeavat siten kahteen ilmansuuntaan. Vinoneliömuoto näkyy myös asuntojen sisätiloissa ja lisää asuntoratkaisujen omaleimaisuutta.

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio

Sijainti

Primavera 2-6
Leinelänkaari 21

Laajuustiedot

Asunnot 12 258 br-m2
Liikerakennus 950 br-m2

Valmistuminen

2017-2018

Suunnittelualat

ARK
RAK
LVIAE
SÄH